You are currently viewing Apróságok, amik „életet menthetnek” többnapos túra során

Apróságok, amik „életet menthetnek” többnapos túra során

Nyáron a „kutyás csajjal” (amúgy a feleségem, és Boginak hívják) nekivágtunk. Szeretünk kirándulni, részt vettünk már rendesebb teljesítménytúrán, és a saját lábunkon mentünk haza a kitűzővel együtt. Az év első felében több fizikai-szellemi kihívásban is részt vettem (Soulcon, XCC – az utóbbi egy márciusi sátorozós kalandtúra, kizárólag férfiaknak). Korábban eladtuk az autónkat, és kicsit talán brahiból is elkezdtünk mindenhová gyalog járni. Nem törtük kezünk-lábunk egy használt vacakért, hanem kihívásnak tekintettük ezt az új életformát. Így készültünk fel a nyárra, a nagy kalandra.

Egy jótékonysági célért hirdettük meg a 17 napon át tartó, 231km-es kéktúra-kihívásunkat. Nem hangzik nagyon feszítettnek elsőre, ám nekünk volt egy másodlagos célunk is, ezért bizonyos pontokra kitérőt kellett tennünk, így az össz-táv nagyjából egy százassal lett hosszabb. Hollóházától Putnokig jutottunk el, Sátoraljaújhely érintésével, ahogyan ezt a kéktúrázók már nagyon jól ismerik. Ebben a mostani cikkben felsorolok néhány apróságot, ami nagyon jól jött, vagy jól jöhetett volna ilyen távon.

Karabiner – cuccokat a táskára, övre akasztgatni.

Mi a kulacsunkat tartottuk folyamatosan ilyen külső helyen. A táska kulacstartója túlságosan hozzáférhetetlenné vált, amikor kitömtük a hátizsákot. A lezáró heveder is ott futott keresztül. Természetesen ez a kulacsot még biztosabban tudta volna rögzíteni, de menet közben nehéz lett volna előkapni és visszarakni arra a helyre. Már az XCC alatt is arra jöttem rá, hogy a kulacs egész jól elkalamol az övemre akasztva egy karabineren, esetleg a táska pántján. Így menet közben tudtunk kisebb ivószüneteket tartani anélkül, hogy különösebben lecuccolnánk. Csak nagyobb győzelmek, vagy súlyosabb problémák esetén tartottunk „táskaszünetet”. A karabiner azonban segíthet ezer más dologban is, tehát ne csak 1-2 darabot vigyünk magunkkal! Legyen tartalék.

Tartalék víz

Ha már a karabiner kapcsán elmerengtünk a kulacsokon, akkor jó azt is megjegyezni, hogy kell a tartalék víz. Az XCC során fejenként 1,5l vizet írtak elő, és be volt tervezve a vízvételi lehetőség. Azt kell mondanom, hogy ez önmagában igaz lehetne nyáron is. A túra útvonala folyamatosan érintett vízvételi lehetőségeket. Problémánk akkor adódott, amikor az erdőben kellett lesátraznunk. Tegyük fel, hogy feltöltött kulacsokkal érkezünk! Este vacsora, reggel reggeli és kávé, esetleg valamilyen húzódásra gyógyszert is be kell vennünk, és persze éjszaka is szokott inni az ember… Így marad másnapra fejenként 2 deci, ha jól gazdálkodtunk. Igen, megéltük ezt a helyzetet, rögtön az első napon. Végig tudtuk így járni a teljes távot, de ez volt az egyik oka annak, hogy amikor csak lehetett, inkább szállásra mentünk, keveset sátraztunk. Kevés olyan szerencsés helyzetet találtunk, amikor forrás közelében jó sátorhelyünk volt. Jó lett volna spórolni még a csomagunkon, és beszuszakolni egy extra 2-3l vizet kettőnknek.

Víztisztító tabletta

Alig foglalt helyet a táskában, ám egy levélre való ott volt készenlétben. Voltak helyzetek, amikor közel álltunk hozzá, hogy elővegyük. Egy liter vizet fél óra alatt tisztít meg, ha szükség van rá. Sajnos a nyár közepén kevés pataknak volt olyan erős vízhozama, hogy akár ez a módszer működhessen, azonban Derenknél (ez egy kihalt falu) erősen gondolkodtunk, hogy lesátrazunk, és az ott fellelhető vizet tisztítjuk. Végül feltettük a fejlámpákat és folytattuk az utunkat a szállásig, ha már úgyis meg volt beszélve. Semmiképp sem hagynám otthon legközelebb sem.

Derenk – a kitelepített lengyel falu romjai

Tű, cérna, mikroszálas kendő, sátorragasztó

A „kutyás csaj” hátizsákja megadta magát az első napokban. Sajnos sikerült túlterhelnie, és rosszul elrendeznie. Az azonnali javítás elkerülhetetlen volt. A sátorragasztóval (olyan, mint egy nagy cellux, csak erősebb és vízálló) megállította a foszlást, majd a törlőkendőből foltot is sikerült tennie a szétfoszlott anyagra. Láss csodát, kitartott a túra végéig. De ezek mellett ott volt még néhány tartalék csat, gomb… teljes javítókészlet. Pár gramm. Meg tud bújni a zoknik között vagy az elsősegély-csomagban. Kiegészülhet még néhány aprósággal, a dolgok ugyanis tönkre tudnak menni menet közben.

Túrabot

Túrabot

Sokat nevettem azon, hogy emberek vásárolnak és magukkal cipelnek ilyesmit. Egészen addig nevettem, míg az XCC során a térdem meg nem szomorodott. A túrabot segít elkerülni a baleseteket, kíméli a térdet, elosztja a terhelést az egyéként kipihent felsőtestre. A legszimplább túrabot is könnyebb és stabilabb, erősebb, jobb rajta a fogás, mint bármi, amit az erdőben össze tudsz szedni.

Túrabot vég

Ez a kis műanyag kupak, amit az aszfaltutakon járva érdemes fölrakni a botra, gyorsan kopik, könnyen elvész. Nagyon bántuk volna, ha nem veszünk tartalékba egy párat. Nagyjából a túra végére már az utolsó tartalékot raktuk fel.

Szolár töltő és powerbank

A Strava, a kéktúra app, a fényképezés ki fogja zsigerelni a telefonokat. A szolár töltők tulajdonképpen kiakaszthatók a hátizsákra és menet közben is töltik a telefonokat. Azonban nem működnek bármilyen körülmények között. Februári napsütésben igen, nyári enyhe fátyolfelhőben igen, sűrű erdőben, vagy nekikeseredett gyászos zuhéban nem. Kifoghatunk tehát olyan időt, amikor egy napokon keresztül egy hajszálnyit sem tudunk tölteni. A powerbank ad néhány nap előnyt a teljes lemerüléssel szemben. Ha a nap kisütött, amíg a bakancsunk szárad, a szolár töltő a powerbankot is vissza tudja tölteni. Nyáron mindkettőre szükségünk volt a 17 nap alatt.

Az új, 21w-os töltő. Nem saját kép.

Titán étkészlet és alkoholos főző

Nagyon nem bántuk meg, hogy magunkkal vittük a 3db-os készletünket. Egyelőre megelégedtünk kettőnk számára a 0,75-ös főzőedénnyel, mert a súlya elenyésző volt és magában foglalta egyikünk bögréjét és villa-kanalát is. Azt kell mondanom, hogy ez az edény két ember számára éppen csak elég. A főzési mennyiség rekordja az volt, amikor egy 25dkg-os tortellinit főztem meg benne. Azt hiszem, ennél tovább nem szabad feszíteni ennek az edénynek a határait. Alaposan megdagadt a tészta, de nagyon finom lett. A fővésben lévő víz kicsapkodott, és az alkoholos főző rózsáját is sikerült kicsit eldugítania a főzőlének. Ám erre csak akkor jöttem rá, amikor újra be akartam gyújtani egy kávé erejéig. Nem okozott gondot kipiszkálni azt, ami nem odavaló, megtörölgetni, és pár perc alatt ismét szépen duruzsolt. Tanulság: megvannak a maga korlátai ennek a felszerelésnek. Legközelebb lehet, hogy kiegészítjük a készletet egy 900ml-es darabbal is, de ha valaki ezt nem tudja megtenni, azért még két főre el tud lenni ennyivel is.

Fásli, térdvédő, sebtapaszok, olló, körömcsipesz, fertőtlenítő

A kutyás csaj állítja, hogy egy öntapadós fásli hozta rendbe a végzetesen meghúzódott talpizmát, ami egyébként akár haza is küldhetett volna bennünket. Nekem a térdeim rendetlenkedtek már január óta, ám egy egyszerű térdszorító mindezt kezelhetővé tette a számomra. Ha az első fájdalmas perctől kezdve komolyan veszem a használatát, talán még kevesebb gondot okoz. A sebtapasz is jól jött a vízhólyagok kezelésében, ollóval méretre lehetett igazítani. Egy kéthetes túrán a körömcsipesz nem az elegáns megjelenésünk miatt kell – a benőtt, beszakadt köröm fájdalmas sérüléseket okozhat. Fertőtlenítőre ugyan kevés szükségünk volt, de sose lehet tudni…

Kék túra app

Ingyenes alkalmazás a telefonon. Miért nem ezzel kezdtem??? Miért csak az utolsó héten jöttem rá, annyi kétségbeesés és eltévedés és térképbogarászás után??? Hiszen ez pontosan mutatja, hogy te vagy a kis pötty, épp rajta a kék vonalon, vagy épp az ellenkező irányban. Nagy dolog a tudomány, használjátok!

Végül egy utolsó jótanács:

A Kéktúra füzetedbe akkor írd be a neved, amikor megvásároltad! Én az enyémet – fájdalom – pár nappal a befejezés előtt sikeresen elhagytam. Sajnos senki semmit nem tud róla azóta sem. És IGEN! Nem volt benne a nevem. Ha benne volna, jó eséllyel visszakaphatnám. Nem gondoltam volna, hogy megtörténhet, de 10 nap folyamatos menetelés után az ember örül, hogy él, és könnyen lankad a figyelem. A másik tanácsom, hogy az elkészült oldalakat fényképezd le, és csinálj jó sok képet magadról a pecsételőhelyeken! Ezek segíthetnek, hogy mégis igazolni tudd a megtett távot. De hát az a pecséted, amit akkor nyomtál bele a füzetbe, amikor úgy lefőttél és annyira büszke voltál magadra… nos, annak annyi.

Ajánlat – kedvezménykupon

Ehhez kapcsolódna egy ajánlatom is a számotokra: Ha befényképezitek és elkülditek a kéktúrán, vagy más teljesítménytúrán szerzett igazolásotokat, a leigazolt kilométerek arányában egy kedvezményt ajánlok a következő vásárlásból. Nézz rá ezen a linken, amit a főoldalon is bármikor megtalálhatsz. Járd a túrát, szívd magadba a szépséget, a szabadságot, hallgasd a vadont, és gyere hozzánk egy kis extra jutalomért!

Üdvözöl a Vándor és a Kutyás Csaj

Vélemény, hozzászólás?