You are currently viewing Célkitűzés 2021-re – néhány ötlet ami nekem segített

Célkitűzés 2021-re – néhány ötlet ami nekem segített

Itt az év vége, az ünnepek, a megpihenés ideje, egyben azonban a célkitűzéseké is. Megvannak már a következő évre szánt új hegycsúcsok, teljesítménytúrák, vagy vágyott kéktúra-szakaszok? Ez a „bakancslista”, az én értelmezésem szerint azoknak a mérföldeknek és magasságoknak a listája, amiket szeretnék beletenni a bakancsomba a következő évben. De nem csak a túrákat tervezgetem, vagy a fizikai teljesítményt. Általában fontosnak tartom a célkitűzéseket és a célmegvalósítást a személyes fejlődés érdekében. Engedjétek meg, hogy megosszam veletek azt a néhány gondolatot, ami tervezgetés közben, a kudarcokból tanulva elkezdett leülepedni bennem! Nem adok követhető célkitűző programot, mert a Vándorbolt ilyesmire nem vállalkozik, csupán néhány szempontot dobok fel. Ha tetszik, olvassatok utána, vigyétek tovább! Ha van saját tapasztalatotok, további jótanács, amit hozzátennétek, írjátok meg itt a cikk alatt hozzászólásban! Támogassuk egymást az új év céljaiban!

1, Saját értékrended szerint élj és tűzz ki célokat!

Az értékek olyan gondolatok, amelyekhez erős érzelmekkel kötődünk, ezért motiválni tudnak bennünket. Vannak egyetemes értékek, ám nem mindenkit vezérel mindegyik ugyanazzal az erővel. Ismerd meg a számodra fontos értékeket és tervezz úgy, hogy ezek meg tudjanak valósulni az életedben!

2, Gondolj az életed minden területére!

Ne csak egyetlen dologban, pl. fizikálisan, hegycsúcsokban, zarándokutakban tervezz, de ne is csupán karrierben! Legyen előtted életed minden egyes területe: fizikumod, elméd, lelked, családod, munkád, anyagi terveid és szükségeid és baráti kapcsolataid! Legyenek céljaid mindegyik területen!

3, Ne halogass! – Ne várj január 1-ig sem! Azonnal tedd meg az első lépést!

A halogatás mögött sok ok húzódhat meg. Félelmek, megfelelési kényszer, tökéletességre törekvés… ám a halogatás az, ami valójában megfoszt a sikertől, nem pedig a kudarcok.

A halogatás egyik formája az újévi fogadalom. Először is várunk vele újévig ahelyett, hogy elkezdenénk akkor, amikor felismertük egy változtatás fontosságát. Másrészt pedig újév után ritkán tudunk kitartani az ilyen elhatározások mellett, és mivel ez egy „újévi” fogadalom, ezért ritkán jut eszébe bárkinek is egy kudarc után változtatni, finomítani és újrakezdeni. Inkább várunk a nagy elhatározással egy újabb jeles alkalomig, vagy megfogadjuk, hogy soha többé nem fogadunk meg semmit.

Tehát mi az, amit még ma megteszel a céljaidért? Pl. beszerezheted és kitöltheted még most, újév előtt a kéktúra-füzetedet, (vagy megveheted a titánkonyhát, esetleg a szolártöltőt).

4, Dolgozz a céljaidon úgy, ahogy az neked a legjobban megfelel!

Nem vagyunk egyformák, ezért nehéz olyan módszertant találni, vagy olyan gurut bekövetni, hogy a kapott tanácsok számunkra minden helyzetben működjenek.

Egy igen izgalmas tesztet találtam azzal kapcsolatban, hogy mi magunk hogyan reagálunk külső vagy belső elvárásokra. Sajnos azonban ez csak angolul érhető el. Számomra szemfelnyitó volt. Javaslom, tedd próbára vele az angol tudásod, vagy használd Google fordítóval, mert megéri a fáradságot. Az eredmény segíteni fog jobban megismerni magad ezen a téren, és ad ötleteket arra, mi az, ami neked segíteni fog.

Ne a céljaidat vagy az értékeidet add fel, hanem csupán a működésképtelen módszereket!

5, Dolgozz fenntarthatóan a céljaidon!

Saját fájdalmas tapasztalatom, hogy hajlamos vagyok rövidtávon rendkívüli erőket mozgósítani és kiégésig dolgozni. Utána azonban használhatatlanná válok. Ezért fontos, hogy kis lépésekben, fenntartható szokásokat felvéve haladjak.

Saját megoldásom rá, hogy elengedem az eredmények iránti szenvedélyes vágyamat. Kis lépéseket akkor is megteszek, ha épp nincs eredménye. Évek távlatában visszanézve azt kell mondanom, hogy jó nagyot változtam. Ma olyan dolgokkal foglalkozom, amelyek akár egy évvel ezelőtt is elképzelhetetlenek voltak számomra, pedig menet közben sokszor éreztem a sürgetést, hogy hol kellene már tartanom, és el voltam keseredve a stagnálásom miatt.

Eredményes, boldog és mérföldekben, szintvonalakban gazdag évek kívánok. Utólag boldog hanukát, előre pedig nagyon szép karácsonyt barátainknak és üzletfeleinknek!

Jövőre pedig új termékeket próbálunk ki és növekszünk, fejlődünk veletek együtt, hogy a túrázás öröme, szabadsága még több emberhez eljusson.

Vélemény, hozzászólás?