You are currently viewing Hogyan csökkentsd a hátizsák súlyát – mit vigyünk, és mit ne vigyünk túrára?

Hogyan csökkentsd a hátizsák súlyát – mit vigyünk, és mit ne vigyünk túrára?

Természetesen amikor kirándulásra indulsz, megpróbálsz felelősen gondolkodni, minden eshetőségre felkészülni. Ha csak egy napra mégy, akkor is számítanod kell pl. arra, hogy váratlan dolgok történhetnek, esetleg rátok is esteledhet.

Azonban figyelj arra, hogy ne csak az aggodalom vezessen a csomagolásnál. Néhány rossz döntéssel olyan csomagot is összeállíthatsz magadnak, amely megkeseríti a túrádat. Légy tehát józan, és próbáld elengedni azokat a dolgokat, amelyek inkább veszélybe sodornák a túraélményt. Én most a teljesség igénye nélkül hadd adjak néhány gyors ötletet, mivel csökkentheted a hátizsákod súlyát!

1, Ételek

NE vigyél konzerveket! A doboz súlya fölösleges. Kis kiszerelésű konzerv: kevesebb étel, több acél! Ez még rosszabb arány. Esetleg vigyél alumíniumcsomagolású konzerveket helyettük!

NE vigyél nagy nedvességtartalmú, alacsony kalóriatartalmú ételeket, zöldséget, gyümölcsöt, banánt…

Vigyél magas kalóriatartalmú, tápláló ételeket:

Szárított gyümölcsöt, magvakat,

Száraz ételeket, vagy szárított, instant menüt, energiaszeleteket!

A kávét ne hagyd otthon! 🙂

2, Italok

Vigyél vizet, vagy olyan italokat, amelyek jól oltják a szomjadat! Ízesítésnek pezsgőtablettát…

NE vigyél olyat, amitől csak még szomjasabb leszel, pl. cukros üdítőket, sört, egyéb szeszes italt!

Ha tejre vágysz, vigyél tejport!

Vedd számításba, hogy utad során hol vannak vízvételi lehetőségek! Fertőtlenítő tablettával és erre a célra szolgáló szűrővel esetleg még több helyen tudsz ivóvizet fakasztani.

3, Ruházat

A mikroszálas törölköző könnyebb, mint a frottír. Jó választás.

Polár aláöltözet – kisebb súly, mint a vastag gyapjúpulcsi.

Nézd meg előre az időjárást! 2-3 napra aránylag megbízható az előrejelzés. Ha nem indokolt, ne készülj apokalipszisre!

4, Hátizsák

Válassz könnyű, jó súlyelosztású túrazsákot! Ha egy mód van rá, akkorát válassz, amibe épp befér a holmid! Ne méretezd túl, mert a nagyobb zsák nagyobb súly. Egynapos kirándulásra szeretettel ajánljuk ultrakönnyű elcsomagolható zsákunkat.

5, Sátrazás

Válassz olyan sátrat, hálózsákot, amely minimális súlyt jelent! Azt kell mondanom, hogy a nagypapádtól örökölt acélrudas hatszemélyes sátor kiváló lesz, ha kocsival mentek kempingezni. Ha azonban neked kell cipelned, inkább olyan 1-2 személyes sátrat vigyél, ami nem éri el a 2kg-ot!

A hálózsák esetén vedd számításba az időjárást! A nyári hálózsákok kisebbek és könnyebbek, mint a téli viszonyokat is bíró vastag társaik. Ha az időjárás előrejelzés nem mondott jégkorszakot a következő 2-3 napra, higgy nekik, és vidd a könnyebbet!

6, Főzők, edények

A konyhai edényeid jelentős részét úgy tervezték, hogy valószínűleg nem fogod őket a tűzhelytől 5-6 méternél messzebb vinni. Túrázáshoz túlságosan nagy súlytöbbletet jelentenének.

Próbáld meg a túrát úgy megoldani, hogy ne legyen szükség nagyszabású főzőcskére! Instant ételeket, vagy szárazon és hidegen is fogyasztható dolgokat vigyél magaddal! Ha lakott területet érintetek, inkább ugorjatok be egy büfébe, vagy vendéglőbe, ha ki vagytok éhezve a házias ízekre!

Edényekből vigyél magaddal egy-két olyat, ami többcélú! A tábori főzést próbáld vízforralásra, instant ételek elkészítésére, vagy kávé/tea főzésére korlátozni!

Ne vigyél kotyogós kávéfőzőt! Főzz török-kávét! Megvan a technikája, hogyan legyen kellemes, jó ízű, és hogy maradjon a zacc az edény alján.

Ha megteheted, válassz titánból készült edényeket és evőeszközöket, mert lényegesen könnyebbek, mégis strapabíróbbak az acélnál.

Ha nem tervezel nagyobb főzést, megteheted, hogy titánból készült könnyű alkoholos, vagy fával fűthető főzőt viszel, amelyek súlya elenyésző szemben a gázpalackos megoldásokkal.

7, Lámpa, térkép

Nagyobb társasággal elég egy térképet magatokkal vinni. Ha lehetséges, ne vaskos, „lapozgatós világatlaszt” vigyetek, csupán annak a környéknek a térképét, amelyet érinteni fogtok.

A led lámpák energiafelhasználása sokkal kisebb, ezért nem kell hat darab góliátelemet cipelni velük. Tovább fokozhatjuk, ha usb-vel tölthető lámpát választunk. Így ha van napelemes töltőnk, akár menet közben, vagy pihenés közben is tölthetjük elektromos készülékeinket. Sajnos ez csak többé-kevésbé napos időben működik hatékonyan, tehát legyen bétervünk is arra az esetre, ha mégis vastag felhők takarják a napot!

8, Kulcs, pénz, iratok

Gondoljuk végig, milyen kulcsoknak kell feltétlenül nálunk lenniük! A többit hagyjuk otthon! Ne tömjük ki magunkat aprópénzzel sem! Vigyünk bankjegyeket, és bankkártyát! Ugyanígy irataink közül is csak azokat vigyük amelyek feltétlenül szükségesek lehetnek! Ne rakjuk oda automatikusan az egész „briftasnit”!

Vannak még ötleteid, jó tapasztalataid túrázáshoz? Kérünk, oszd meg a többiekkel is hozzászólásban, vagy írd meg nekünk!

This Post Has 2 Comments

  1. Eric Cartman

    Ne vigyél magaddal serpenyőt, fazekat, lábost, bögrét…. egyetlen szélesebb szájú fém kulacsban sokmindent meg lehet oldani. Ne vigyél egész doboz, tubus tisztálkodószert, fogkrémet…. e-cigis boltokban lehet kapni üres 10, 20, 30 ml- es jól záródó kis tubusokat. ezekbe tölts át annyit amit elhasználsz.

    1. Vándor

      Kiváló ötletek, köszönjük. Saját túránkon nagyon szenvedtünk a tisztálkodószerek miatt. Amit írtál, csodásan megoldja ezt. A fém kulacs, aminek elég széles szája van „mindent megoldani”, már feketeöves megoldás. A titánedények ehhez azért még hozzátehetnek egy kis kényelmet, mert súlyban nagyon visszafogottak. De hát a túra nem szükséges, hogy a kényelemről szóljon. 😉

Vélemény, hozzászólás?