You are currently viewing Török kávé túrázóknak – ahogy Danitól láttam

Török kávé túrázóknak – ahogy Danitól láttam

Hogyan főzzünk igazi finom török kávét túrázás közben? Ha nem szeretnénk megelégedni az instant kávéval, ám a kotyogós kávéfőző súlyát is megspórolnánk (nagyon jó döntés), akkor jön jól ez a tudomány.

A török kávé gyengéje az európai ízlésvilág számára, hogy egyrészt a kávé túlfő, túloldódik, vagyis keserűvé válik, nem jön át a kellemes aromás íze. Másrészt zaccos, ami számunkra lehet, hogy sokkolóan szokatlan.

Dani barátom…

…Izraelben nőtt fel, ám középiskolai éveit már Magyarországon töltötte, és nevezetes volt arról, hogy bárhol képes volt kávét főzni. Vitte a kis kempingfőzőjét, az ibriket, és kedvenc kardamonos ízesítésű kávéját, és hajrá. Bárhol, azaz a Szabadság híd tartókábelére kiülve is.

Mikor Betlehemben járva betértem egy kis keresztény ajándékboltba, a tulajdonos vendégszeretete jeleként meghívott minket egy kávéra. Fia épp a termoszból akart nekünk önteni, ám az öreg intett a fiúnak, hogy inkább friss kávét szeretne. Legnagyobb meglepetésemre a bolt közepére húzott egy palackos kempingfőzőt, amelyben odatette a kávét főni. Csodás élmény volt és egybevágott azzal amit Dani barátomtól is láttam:

Hogyan készül?

1, Dani először is odatette főni a vizet, és fejenként egy kanál kardamonos kávét tett a tetejére.

Fontos, hogy nem keverte el a kávét, hagyta úszni a tetején, amíg a víz melegedett.

2, A víz lassan felforrt, és a habok elnyelték a tetejéről a kávét.

3, Ekkor Dani elzárta a főzőt (mi pedig vegyük le az edényünket az alkoholos főzőről), és várt néhány percet, amíg a kávézacc leült az aljára.

4, Csak ekkor töltötte ki a kávét a csészékbe, így amikor megittuk, alig láttunk bármit is a zaccból.

Tudnivalók, tippek

Fontos, hogy a kávét ne kevergessük, ne lögyböljük, csak nyugodt mozdulattal töltsük le a zaccról, így nem fog felkeveredni a sűrűje.

A kardamon egy nálunk kevéssé ismert, kicsit talán a gyömbérre emlékeztető száraz fűszer, amit őrölve és egészben is kaphatunk. Megtehetjük, hogy pár szem kardamont berakunk a szemes kávéba, és még otthon megdaráljuk, majd azonnal légmentesen záródó zacskóba tesszük, de akár magát a kardamont egészben is beletehetjük a kávéba, vagy az őrölt kardamont hozzákeverhetjük az őrölt kávéhoz. De ha nem állt el a lélegzetünk az élménytől, legközelebb ki is hagyhatjuk.

A kávé főzéséhez használjunk kisebb, magasabb titánedényt, és alkoholos, vagy fával fűthető főzőt, ezzel csökkenthetjük a leginkább a cipelendő súlyt, és kaphatjuk mégis egy fázós reggelen a legjobb kávéélményt.

Vélemény, hozzászólás?